Blog

PROIECTUL JUDEȚEAN ”PROMOVAREA SPECIFICULUI NAȚIONAL PRIN SPECIFIC REGIONAL”

În 18.12.2012, orele 13,00  în holul Colegiului Național ”Vasile Alecsandri” din Bacău, a avut loc cea de a III-a ediție a  Simpozionului concurs :”Datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou” , din cadrul proiectului  județean  ”Promovarea specificului național prin specific regional.” Coordonatorii proiectului sunt: prof. Călin Boambă din partea colegiului și conf.univ.dr. Ioan Dănilă din partea Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău. Proiectul a pus în acțiune elevii colegiului din toți anii liceali, care au pornit în explorarea județului, de unde s-au întors cu cinci tradiții autentice, unele chiar considerate dispărute. Elevii participanţi la proiect s-au documentat cu privire la specificul şi originea obiceiurilor prezentate, punând în scenă scurte momente artistice. Aşa se face că elevii au îmbrăcat straiele populare româneşti şi s-au pus pe jucat ursul, capra sau dansul mocanilor. Aceste tradiții pe baza cărora s-au realizat documentare și s-au prezentat pe viu jocurile și teatrul folcloric, au fost: ”Mocanii” din Slobozia-Stănișești, ”Urșii” din Asău, ”Capra cu harapi” din Lipova, ”Banda lui Bujor” din Apa – Asău și ”Șezătoarea de la Cleja”. Elevii constituiți în grupe de 5-8 persoane și coordonați de profesorul de științe socio-umane, Călin Boambă, s-au prezentat peste așteptări, în fața juriului, format din 5 experți: interpretul de muzică populară, Anton Achiței, conf. univ. dr .Ioan Dănilă, prof.dr. Viorel Cruceanu, prof. Elena Bostan, poet și prof. Ioan Stoica.

Premiul I a fost câștigat de elevii clasei a XI-a C, care au prezentat într-un mod original tradițiile din comuna Lipova.

Invitații speciali au fost Urșii din Asău care au făcut deliciul spectatorilor  din Holul Central, prin frumusețea jocurilor și costumelor. Au mai prezentat colinde românești autentice Corul colegiului nostru, coordonat de prof. Irina Negrea, elevi de la Colegiul de Artă ”George Apostu” din Bacău, și studenți de la Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău. Alți profesori implicați în proiect au fost: Nemeș Lăcrămioara și Pătrășcan Luminița.

Împreuna, elevii, studenții si chiar masteranzii vor aduna in timp toate informațiile, pozele si imaginile necesare pentru a readuce in prim plan specificul moldav al datinilor, astfel încât si generațiile viitoare sa se poată bucura de ele.

    

Related Posts