Blog

Promovarea specificului naţional prin specific regional

Promovarea specificului naţional prin specific regional

În data de 21 decembrie 2011, începând cu ora 13:00, se va da startul celei de-a doua ediţii a Simpozionului-Concurs de Datini şi Obieciuri de Crăciun şi Anul Nou din zona Moldovei, din cadrul Proiectului Ştiintific-Educaţional „Promovarea specificului naţional prin specific regional”.

Coordonatorii proiectului, prof. Călin Boambă de la Colegiul Naţional„Vasile Alecsandri” Bacău, şi prof. univ. dr. Ioan Dănilă dela Universitatea„Vasile Alecsandri”, pregătesc împreună cu elevii o activitate-concurs în care participanţii, constituiţi pe grupe, vor prezenta informaţii despre obiceiurile de iarnă din mai multe zone ale judeţului Bacău, dar şi din Moldova, vor aduce texte culese chiar de ei de la bătrânii satelor în care vor fi efectuat documentarea, vor prezenta personaje, scenete şi jocuri de iarnă specifice anumitelor zone şi vor propune publicului modalităţi de perpetuare a acestora.

Juriul concursului va fi format, şi în acest an, din personalităţi ale culturii locale. Acesta va evalua grupele de elevi şi de studenţi care vor culege folclor din Asău, Sănduleni, Solonţ, Dofteana, Stănişeşti, Bereşti-Tazlău, de pe Valea Siretului etc.

În cadrul acestei activităţi vor fi prezentate, de asemenea, un program artistic realizat de Ansamblul Folcloric „Ciucurelul”, al CN „V. Alecsandri”, coordonat de prof. Mitică Pricopie şi o expoziţie de icoane şi desene religioase realizate de elevii colegiului, coordonată de prof. Lăcrămioara Nemeş.

Bogdan Petrea, clasa a XI-a D

 

Related Posts