Blog

Pe cărări cosmice presărate cu pulbere de stele

Proiectul Pe cărări cosmice presărate cu pulbere de stele este dedicat marcării

“Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic”, declarată de către UNESCO, între 4 şi 10 actombrie, 2011. La proiect participă 265 elevi din colegiu, de la clasa a VI-a la a XII-a şi este axat pe activităţi cross-curriculare, intracurriculare şi extracurriculare.

În iulie 1999, la conferinţa UNISPACE III a Naţiunilor Unite, liderii agentiilor spaţiale din întreaga lume au propus Adunării Generale ONU declararea unei Săptămâni Mondiale a Spaţiului Cosmic. Principalul scop al acestui eveniment se doreşte a fi conştientizarea factorilor de decizie şi a opiniei publiceasupra beneficiilor utilizării tehnologiei şi ştiinţei spaţiale pentru dezvoltarea sustenabilă. Adunarea Generală ONU a votat ca săptămâna dintre 4-10 octombrie să fie sărbătorită în fiecare an ca Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic. Aceste două date sunt semnificative pentru lansarea primului satelit artificial al Terrei ( Sputnik I la 4 octombrie 1957) şi intrarea în vigoare a Tratatului asupra Spaţiului Cosmic (10 octombrie 1967). Din 1999, Agenţia Spaţială Română (ROSA), coordonează şi organizează acest eveniment în ţara noastră.

Astroclubul “Orionidele” din colegiu îşi propune marcarea acestui eveniment internaţional şi în anul 2011. Se va organiza o expoziţie/ concurs de desene pe teme de astronomie în colegiu, pe două nivele, gimnaziu şi liceu, se vor face prezentări multimedia în colaborare cu Observatorul Astronomic “Victor Anestin” din Bacău, va fi găzduită expoziţia itinerantă de la observatorul băcăuan, se va realiza o expozitie proprie privind împlinirea a 50 de ani de la zborul primului om în Cosmos. Proiectul se adresează elevilor cu vârsta între 12 şi 19 ani din colegiu.

Dezvoltarea capacităţii de integra în propria educaţie cunoştinţe din domenii noi, dezvoltarea simţului artistic, stimularea dorinţei de a participa la propria formare, sunt câteva obioective specifice ale acestui proiect educativ.

Ca urmare a implementării proiectului, elevii vor lua cunoştinţă cu semnificaţia evenimentului internaţional “ Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic”, vor prezenta publicului rezultatele muncii lor, contribuind la achiziţii calitative care le va permite o dezvoltare armonioasă a propriei personalităţi, vor învăţa să formuleze opinii pertinente asupra cercetării spaţiului cosmic

Related Posts