Blog

IZILIT- Întâlnirea ta zilnica cu literatura

Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR și Uniunea Editorilor din România – UER, anunță începerea campaniei de promovare a proiectului iZiLIT – Întâlnire Zilnică cu LITeratura, proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Scopul principal al proiectului constă în crearea unei forme inovatoare de promovare și de comunicare a literaturii române contemporane, în rândul tinerilor. Astfel, a fost dezvoltată o aplicație pentru telefoane mobile Android și IOS, disponibilă gratuit.

Aplicația trimite, în fiecare zi, o recomandare de lectură, direct pe telefonul utilizatorului, cu următoarele informații: imaginea coperții cărții, o notă scurtă despre conținut, exprimată de o persoană avizată, și o scurtă biografie a autorului.

Cărțile recomandate aparțin literaturii române contemporane și selecția lor s-a făcut pe baza statisticilor de bibliotecă realizate la nivel național, a datelor deținute de UER cu privire la preferințele cititorilor exprimate în cadrul topurilor de carte realizate de majoritatea editurilor, a vânzărilor de carte, a valorii cărților exprimată prin traducerea în alte limbi și/sau a premiile obținute, ca și prin consultarea site-urilor de specialitate.

Datorită caracteristicilor sale, aplicația iZiLIT permite utilizatorului:

• Să trimită un comentariu legat de cartea primită;

• Să intre în contact cu autorul prin intermediul rețelelor sociale;

• Să exploreze cu ușurință cărțile din zilele anterioare, cuprinse în lista de arhivă;

• Să își creeze propria colecție de cărți favorite dintre cele primite;

• Să trimită cartea favorită prin intermediul propriilor rețele de socializare.

Aplicația iZiLIT va putea fi descărcată gratuit de pe Google Play și App Store începând cu data de 15 septembrie a.c.

Prin implementarea proiectului iZiLIT, tinerii vor primi zilnic recomandări profesioniste de lectură din literatura română contemporană, mult mai interesantă pentru ei prin actualitatea temelor abordate, și  la care, în mod obișnuit, nu au acces (literatura română contemporană este puțin studiată în școală), iar evenimentele unde aceasta este promovată (lansări de carte, târguri de carte) au caracter temporar.

 

Related Posts