ACTIVITĂȚI
DRAGOBETELE SARBĂTOAREA TINEREȚII ȘI A IUBIRII LA COLEGIUL NATIONAL ,,VASILE ALECSANDRI”
În perioada 24.februarie – 27 martie, 2017 în sala de împrumut a Bibliotecii ,,Cleopatra Tăutu” publicul doritor poate vizita expoziţia de carte –„Dragobetele sărbătoarea tinereţii şi a iubirii”.
Sunt expuse romane celebre de dragoste din literatura română, din colecția Bibliotecii şi un scurt istoric despre Dragobete, sărbătoarea iubirii la români.
Divinitate mitologică similară lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un barbat chipeş şi iubăreţ nevoie mare, sărbătorit în Calendarul Popular pe 24 februarie. Nu blând ca Sf. Valentin, ci năvalnic, el era la daci zeul care, ca un “naş cosmic”, oficia în cer la începutul primăverii nunta tuturor animalelor. În decursul anilor această tradiţie s-a extins şi la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele şi băieţii se întâlnesc pentru ca iubirea lor să ţină tot anul, precum a păsărilor ce se “logodesc” în această zi.
Românii numeau sărbătoarea Dragobetelui şi „Logodna păsărilor”. Motivaţia preluării obiceiului păsărilor era profundă, din moment ce păsările erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvântul grecesc “pasăre” însemnand chiar “mesaj al cerului”. Menţionam că pe vremuri, această sărbătoare nu era prezentă în toate regiunile ţării. Potrivit atestărilor, ea era cunoscută în sud, mai cu seamă în Oltenia.
În această zi satele româneşti răsunau de veselia tinerilor şi de zicala „Dragobetele sărută fetele”. Credinţa populară românească spune că cei care participă la Dragobete vor fi feriţi de boli tot anul şi pentru toţi sărbătoarea dragostei era socotită una de bun augur pentru treburile mărunte, nu şi pentru cele mari. Femeile obişnuiau să atingă un bărbat din alt sat în ziua de Dragobete ca să fie drăgăstoase tot anul şi mai aveau grijă să dea mâncare bună orătăniilor din curte, păsărilor cerului, nici o vietate nefiind sacrificată în această zi.
De Dragobete se făceau logodne simbolice pentru anul următor (uneori le urmau logodnele adevărate) sau fetele şi băieţii făceau frăţii de sânge.
Din zăpada netopită până la Dragobete fetele şi nevestele tinere îşi făceau rezerve de apă cu care se spălau în anumite zile ale anului, pentru păstrarea frumuseţii. Dacă în unele legende, Dragobete apare ca fiu al Babei Dochia în altele ca fiind Năvalnicul, un lucru e sigur: este tânăr şi este protectorul dragostei şi al îndrăgostiţilor.
Obiceiurile sau ritualurile de Dragobete, zi aşteptată cândva cu nerăbdare de toţi tinerii, au fost în mare parte uitate sau se păstrează astăzi doar în amintirea bătrânilor. Steaua Dragobetelui pare să fi apus, iar locul lui a fost luat treptat de Sfântul Valentin, importat din lumea occidentală şi sărbătorit conştiincios pe 14 februarie.
Romanul de dragoste în literatura română
Bibliografie selectivă din colecţiile Bibliotecii ,, Cleopatra Tăutu”
- CĂLINESCU, George. Enigma Otiliei.
- DRUMEȘ, Mihail. Invitație la vals.
- ELIADE, Mircea. Maitrey.
- ELIADE, Mircea. Noaptea de sânziene.
- GRECEA, Ion. Talida. Galaţi :
- IBRĂILEANU, Garabet. Adela.
- MIHĂIESCU, Ghib I. Rusoaica.
- PETRESCU, Camil. Ultima noapte de dragoste întâia noapte de război.
- REBREANU, Liviu. Adam și Eva. București
- REBREANU, Liviu. Ciuleandra.
- SLAVICI, Ioan. Pădureanca.
- TEODOREANU, Ionel. Lorelei.
- ZAMFIRESCU, George. Mihail. Maidanul cu dragoste, etc……
Top 10 cupluri celebre din toate timpurile:
1.Romeo si Julieta – este o poveste de dragoste scrisa in anul 1594 de William Shakespeare. Opera are la baza o intamplare reala in care cei doi indragostiti (unul din familia Capulet si celalalt din familia Montague – doua familii rivale) lupta pentru iubirea lor impotriva destinului.
2.Tristan si Isolda – este drama a doi indragostiti separati initial de razboiul dintre doua tari, de dorinta de razbunare si apoi de un sot impus. Legatura lor secreta este descoperita si Tristan este condamnat la moarte. Cei doi indragostiti reusesc sa fuga impreuna si traiesc un timp in padure.
Iubirea lor este interzisa, dar ei risca totul pentru o ultima imbratisare.
3.Cleopatra si Marc Antoniu – unul dintre cuplurile cele mai celebre din istorie, acaror poveste de dragoste a durat mai mult de 11 ani si care a avut un final tragic..
Shakespeare pune in scena dramaticele evenimente dinaintea instalarii lui Octavianus, nepotul lui Iulius Caesar, ca imparat al romanilor, sub numele de August si poveste incredibila despre dragoste contestata, imposibila, suferinta si pasiune. Dragostea dintre o femeie puternica, ce poseda misterioase mijloace de seductie si un razboinic roman.
4.Orfeu si Euridice – cuplu celebru in Mitologia Greaca. Orfeu a fost cantaret si poet celebru al Greciei antice, care reusea prin melodiile sale sa incante orice fiinta. Euridice era o nimfa de care Orfeu se indragosteste, dar chiar in ziua nuntii lor aceasta este muscata de un sarpe si moare. Rapuns de durere Orfeu a coborit in Infern. Melodiile sale l-au facut pe cainele Cerber, sa-l lase sa treaca. Zeul Hades si zeita Persefona i-au redat-o pe Euridice, cu conditia ca Orfeu sa nu priveasca inapoi pana ce nu va parasi Infernul. Din pacate, acesta nu a rezistat tentatiei de a intoarce capul pentru a o zari pe nimfa. In acel moment, Euridice s-a prabusit pentru totodeauna in tenebre.
5. Hamlet si Ofelia – tragedie scrisa de William Shakespeare intre 1599-1601 care are drept subiect principal dorinta de razbunare a printului Hamlet fata de unchiul sau care i-a ucis tatal.
6. Mihai Eminescu si Veronica Micle – Eminescu face cunostinta cu Veronica Micle la Viena, în anul 1872. Flacara iubirii lor incepe sa se aprinda in anul 1875 si acestia încep dedicatiile poetice reciproce, dar imediat intervin si primele lor probleme.
7. Paris si Elena – iubirea celor doi a fost motivul pentru care a inceput Razboiul Troian.
Elena este obligata sa se casatoreasca cu Menelau, dar se indragosteste de Paris – printul al Troiei, cu care va fugi. Grecii au pornit razboiul împotriva Troiei pentru a-l pedepsi pe Paris, fiul regelui acestei cetati si pentru a o recupera pe Elena, regina Spartei.
8. Ulise si Penelope – personaj mitologic care a participat la razboiul troian. S-a casatorit cu Penelope si au avut un baiat. Ulise a avut ideea de a face calul de lemn cu care au reusit sa invinga Troia.
9. Lancelot si Guinevere –Ea este sotia celebrului rege Arthur, iar el este cavalerul de incredere al aceluiasi conducator. Cei doi sunt uniti de o dragoste interzisa si intr-un final neimplinita.
10. Superman si Lois Lane – un cuplu celebru, a caror iubire este aparent imposibila, dar in final ajunge sa demontreze, inca o data, ca dragostea invinge orice bariera.
VĂ AȘTEPTĂM !!!!
Bibliotecar, Cristina Neacsu