Report on “What People Are Doing for ISLM” 2020
În luna octombrie, bibliotecarii şcolari, cadrele didactice şi elevii din întreaga lume sărbătoresc Luna Internaţională a Bibliotecii Şcolare.
Scopul acestei sărbători este de a atrage atenţia asupra importanţei bibliotecii şcolare în educarea elevilor.
Proiectul are ca obiectiv principal stimularea lecturii prin toate formele de educaţie.
Anul acesta, sloganul oficial este Health and Well Being – Căldură și bunăstare, în ton cu vremurile pe care le trăim generate de pandemia Covid 19.
Chiar dacă este un an atipic biblioteca Colegiului Național ,,Vasile Alecsandri” s-a adaptat noilor măsuri impuse de autorități în ceea ce privește limitarea răspândirii noului coronavirus și a sărbătorit Luna internațională a bibliotecilor școlare prin diferite actiuni:
-promovarea sloganului ISLM în scoală prin desene și postere afișate la sectiunea noutăți la bibliotecă.
– prezentarea proiectului de anul acesta atat face-to-face cât și online tuturor elevilor din colegiu și colegilor colaboratori / coordonatori
– elevii au lucrat acasă și au trimis pe adresa de e-mail a bibliotecii școlare : semne de carte, poezii, și eseuri marcând și anul acesta sărbătoarea bibliotecilor școlare din întreaga lume.
Coordonatori proiect: Bibl . Neacșu Cristina , Prof. Mocanu Ramona Elena
Cartea ca un PORTAL
Articolul a fost realizat in cadrul proiectului „ Finding your way to good health andwell being” , pe palierul non-ficțiuni. Scris de Mihai Andreea Loredana, clasa a XI-a B.
Eram fericiți și nu știam ?! Da, eram fericiți nu știam. Haideți să recunoaștemfaptul ca acum 7 luni înainte de pandemie, majoritatea dintre noi nu eram mulțumiți deviețile noastre, și nu în ultimul rând, nu eram mulțumiți de noi înșine. Eram epuizați,stresați, ne aflam pe o bandă de alergat infinită, de pe care dacă alunecai totul seprăbușea, nu știam să prețuim timpul petrecut alături de oamenii dragi din viețile noastre,alergam după bani, bani și iarăși bani, voiam locuri de muncă mai bune, rezultate maibune, că de ce nu ? Ce era greșit la noi era faptul ca percepeam viața ca pe o cursă șiuitam de noi. Singurul lucru pe care îl gustam din viață era dezamăgirea și nemultumirea.Așa era lumea înainte de COVID, imperfecțiunea pe care acum o considerămperfecțiune. Acum am început să realizăm ca gesturile simple precum o îmbrățișare, unsărut, atingerile dintre oameni, care nu mai sunt posibile, erau lucruri minunate.În timpul pandemiei, una dintre resursele noastre de criză au fost cărțile. Ele audevenit un portal care ne transportă într-o altă lume mai bună şi mai senină, departe decumplita realitate. Cărţile online sau din propria bibliotecă ne-au ajutat în acea perioadăsă ne dezvoltăm atât emoțional cât şi intelectual, să privim cu „ochi buni” ceea ce vaurma după pandemie. Sunt sigură că fiecare cititor are o carte de suflet, cea pe care aîntâlnit-o în momentul dificil (pandemia), care i-a dat puterea de a depăși obstacolul.Lumea magică în care am fost transportați de paginile unei opere a avut darul de a neface viața mai ușoară, de a ne ajuta să trăim în nenumărate ipostaze.În incheiere, aș dori să multumesc publicului țintă pentru atenția acordată acestuiarticol care a avut ca temă propusă „LUNA BIBLIOTECILOR ŞCOLARE”.
Colaboratori prof. Enea Daniela,prof. Postelnicu Pompilia,prof. Stroe Călina, prof Păduraru Elena, prof. Timofti Afrodita, prof. Cură Adina, prof. Alina Casian.