Blog

Delegatie italiana in scolile bacauane

D06/05/2012
vizualizari:76

O delegatie din Ravenna – Italia, implicata in proiectul Comenius Regio al Inspectoratului Scolar Judetean, a fost prezenta la sfârsitul saptamânii trecute in Bacau. Cu aceasta ocazie au fost vizitate mai multe unitati de invatamânt din municipiu, de la gradinite pâna la licee, dar si Muzeul de Istorie, Universitatea “Vasile Alecsandri” Bacau si Centrul Cultural “George Apostu”.

Partenerii italieni din proiectul Comenius Regio intitulat “Bacau – Ravenna: Confluente artistice si interculturale” au fost in aceste zile in orasul nostru. Este un nou tip de proiect, bilateral, care se deruleaza intre 2 consortii scolare – unul in Bacau si altul in Provincia Ravenna, ce se deruleaza timp de 2 ani. Pe partea italiana se colaboreaza cu Provincia Ravenna – Departamentul de Cultura, Primaria Ravenna – Departamentul de Educare si Formare, Scoala Internationala de Studii a Artei Mozaicului, Centrul de Cercetari si experimentari didactice si Scoala generala “Damiano Novello”. In prima zi, delegatia italiana a vizitat Scoala “Al.I. Cuza”, pentru ca a doua zi sa ajunga la Inspectoratul Scolar, Muzeul de Istorie “Iulian Antonescu” (unde a fost sustinuta si o conferinta pe tema arhitecturii traditionale românesti), Colegiul National de Arta Bacau (pentru vizita atelierelor de pictura, sculptura si muzica), Universitatea “Vasile Alecsandri”, dar si Centrul Cultural “George Apostu” (unde au avut loc alte trei conferinte de specialitate).

Muzica si expozitie de icoane la CN “V. Alecsandri”

Vineri, delegatia a ajuns la Colegiul National “Vasile Alecsandri” Bacau. “Noi suntem parteneri in acest proiect, care se adreseaza artei si muzicii. Am pregatit pentru oaspetii nostri o expozitie de icoane, realizata de elevii colegiului, dar si un moment artistic de dansuri si muzica traditional-populare”, ne-a declarat prof. Liliana Aflorei, director adjunct. Tot in aceeasi dimineata, oaspetii italieni au vizitat si o expozitie de desene la Gradinita “Crai Nou”. Dupa vizita de la liceul bacauan, delegatia a vizitat casa memoriala a lui George Enescu din Tescani, dar si doua biserici din zona, pentru ca spre seara sa participe la expozitia de pictura de la Galeriile de Arta. In ultimele doua zile s-au organizat excursii in zona de nord a judetului, la manastirile Voronet si Sucevita, dar si la muzeul de ceramica de la Marginea. Delegatia italiana va pleca din Bacau astazi, 7 mai. Proiectul Regio are o finantare de 38.000 de euro, primita de la Comisia Europeana prin Agentia Nationala de Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale Bucuresti.

CASETA:
Oaspetii straini au fost:
– Donatella Mazza, responsabil cu formarea continua la Primaria
Ravenna
– Oriella Garavini, profesor la Academia degli Belle Arti
– Simona Mascellani, din Provincia di Ravenna
– Gabriele Gardini, arhitect si responsabil de patrimoniu Ravenna
– Rosella Cantarelli, din Provincia di Ravenna
– Valentino Montanari, profesor Scoala Internationala de Mozaic si Fresca
– Deborah Gaetta, profesor doctor
– Giuliano Babini, profesor de arte vizuale la Scoala Medie “D.Novello” Ravenna

Related Posts