Blog

COPII DIN MEDIUL RURAL CAPABILI DE PERFORMANŢĂ- ELEVI AI COLEGIULUI

Soarta le-a surâs20/12/2010 – Articol din ziarul Deşteptarea

vizualizari:139

Au venit de la tara sa studieze la oras

In municipiul Bacau, la unul din colegiile de top, functioneaza o clasa in care invata copii de nota 10 ce provin strict din mediul rural. Acestia beneficiaza de burse de studiu, in cadrul unui program guvernamental ce-si propune sustinerea copiilor ce traiesc in familii cu venituri modeste.

17 copii din mediul rural care provin din familii cu venituri mici invata de doi ani in Bacau, gratie unui program guvernamental de acordare de burse de studiu ce vizeaza sprijinirea copiilor capabili de performanta. Practic, toti acesti elevi au plecat de lânga familiile lor pentru a studia la oras. Copiii provin din toate colturile judetului, de la Stanisesti si Colonesti, pâna la Oituz, Livezi si Strugari. Au venit in Bacau, la Colegiul National “V. Alecsandri”, inca din clasa a V-a, iar acum sunt in a VII-a si deja obtin rezultate foarte bune.

Profita din plin de sansa lor

Denisa, Alexandru, Silvia, Codrin, Delia sunt doar câteva nume ale acestor copii minunati, frumosi, deschisi, inteligenti, care au avut sansa de a-si continua studiile la o scoala moderna, de a interactiona cu alti elevi, de a trai practic o noua viata, cu mult diferita fata de cea de acasa. “Fiind cei mai buni copii din scoala am fost selectati de directori si ni s-a spus sa venim aici sa invatam mai bine. E bine aici, destul de greu departe de casa, dar ne-am obisnuit. Vinerea mai plec acasa”, ne-a spus sincera Silvia Molter, venita in Bacau tocmai din Bibiresti – comuna Ungureni. Acasa mai are o sora, mai mare, iar parintii nu lucreaza. In aceeasi situatie este si Ionela Vinau, care a ajuns sa studieze in Bacau venind de la Colonesti. “Aceasta sansa inseamna foarte mult pentru mine. Nu e foarte greu. Doar dorul de parinti ma macina, dar ma iau cu ceilalti colegi si reusesc sa trec si de asta”, ne-a declarat timid, din prima banca. Mai are patru frati, iar situatia din familia ei este “grea”, dupa cum recunoaste. “Mai vine sora mea mai mare pe la mine. Parintii nu pot, sunt ocupati”, a mai adaugat cu ochii in lacrimi, ascunzând cu greu emotiile din glas.

Orfani de un parinte

Doi dintre copiii din clasa sunt orfani de un parinte, altii sunt crescuti doar de bunici, iar in cazul a inca trei dintre ei, mama si tata “au plecat in Italia sa ne aduca bani.” Marian Alexandru Ghincea a venit in Bacau din Stanisesti. Tatal i-a murit in urma cu doi ani, chiar in perioada când el primise vestea ca “a fost recrutat de domnul director”. “Situatia mea e mai dificila. Mai am si o sora. Dar eu am fost unul dintre cei trei elevi alesi. Mai am o verisoara aici si inca un prieten, tot din comuna. Aici e perfect pentru mine. Mi-am facut prieteni printre colegi, m-am obisnuit sa stau si la camin. As vrea sa continui studiile tot aici. Nu stiu inca ce cariera o sa-mi aleg, ca mai am timp”, ne-a marturisit Marian, un tip mereu vesel, plin de viata si foarte istet. “Pentru mine e cel mai important lucru care mi s-a intâmplat pâna acum in viata, ne-a zis si Stefana Vrabie, din Orasa – Livezi. O sa fiu mai bine pregatita in viata si o sa am mai multe studii.” Notele lor sunt bune si foarte bune. “E mult mai frumoasa viata aici, la oras, chiar daca e greu departe de casa. Colegii mai mari ne duc la filme, la muzee, la teatru. E sansa noastra de a ajunge cineva in viata”, a continuat si Alexandru Paval, din comuna Strugari, sat Petricica.

Ore suplimentare prin “school after school”

Cei 17 copiii bursieri beneficiaza de conditii de scolarizare normale, la fel ca si ceilalti copii. Dupa programul scolar ei sunt supravegheati permanent de catre psihologi, fac ore suplimentare la româna, matematica si limbi straine, intr-un proiect “school after school”, in timpul liber au programe recreative, iar cine vrea, poate pleca in week-end acasa. “Clasa a VII-a B se prezinta foarte bine. Sunt copii buni, cu care ne mândrim, pe care parca i-am crescut noi. In fiecare zi le vad evolutia, observ ca s-au integrat foarte bine, chiar daca la inceput a fost un pic mai greu. Speram sa evolueze frumos. Multi vor sa-si continue studiille tot aici in liceu, insa vom vedea cum putem sa-i ajutam in continuare. Speram sa avem si sprijinul financiar pentru asta”, a declarat prof. de istorie Oana Mihaila, dirigintele clasei.

Bursa de 350 de lei pe luna

In selectia lor important a fost ca familia copilului sa aiba un venit pe membru de familie sub o treime din salariul de baza minim brut pe tara. Prioritar a fost si faptul ca elevul sa fi absolvit clasa a IV-a cu merite deosebite. Conform legii, cuantumul bursei este de 350 lei pe elev, in fiecare luna, pentru cazare si masa, la care se adauga alti 150 de lei pentru cheltuieli de nevoi personale.

“Sunt capabili de performanta”

Directorul colegiului, prof. Vasile Cautis, a apreciat ca elevii veniti din rural nu sunt cu nimic mai prejos decât cei proveniti din oras. “Zic eu ca s-au integrat destul de bine. Sunt practic pentru noi ca niste copii pe care i-am luat sub ocrotirea noastra. Marea lor majoritate sunt la nivelul asteptarilor noastre, dar si al cerintelor prevazute in metodologie in tot ceea ce inseamna scoala moderna. Sa stiti ca sunt copii cu adevarat capabili de performanta, cu un grad de inteligenta peste 100, dar cu posibilitati materiale zero. Sa nu se inteleaga insa ca aceasta clasa este facuta pentru copii handicapati”, ne-a declarat profesorul Cautis. Directorul a dezvaluit ca data fiind perioada de criza, coroborata cu diminuarea fondurilor guvernamentale, a fost nevoit sa caute surse de finantare suplimentare pentru continuare, in bune conditii, a programului.
Roxana Neagu

Related Posts