Blog

Activitatea de învățare / predare / formare nr. 4, România, 12-16 martie 2018

În perioada 12-16 martie a avut loc a patra activitate de învățare/predare/formare din cadrul proiectului Erasmus+ KA2 “Moving Minds through Movies”, la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”. Elevii străini sosiți din Polonia, Turcia, Lituania și Italia au petrecut o săptămână alături de familiile-gazdă, timp în care au avut ocazia să cunoască tradițiile și obiceiurile românești.

Cei 23 de elevi și 10 profesori însoțitori din școlile partenere au fost întâmpinați luni, 12 martie, după obiceiul românesc, cu pâine și sare de către elevii colegiului și echipade proiect. Tot în prima zi, participanților li s-a prezentat școala, sălile de clasă, laboratoarele, turul încheindu-se cu un moment pregătit de echipa de majorete a colegiului. Elevii au participat la activități de spargere a gheții, menite să destindă atmosfera și să pună bazele colaborării pentru îndeplinirea sarcinilor de proiect cuprinse în programul săptămânii. Către finalul zilei de lucru, elevii au urmărit un film documentar realizat de unul dintre elevii participanți din colegiu, George Lupu, de la clasa a XI-a C, în urma căruia s-a organizat un „quiz show”. Câștigătorii acestuia, echipa poloneză, au primit drept premiu o ședință foto și un album realizat de partenerii noștri locali, FNB Studio.

A doua zi de activități a debutat cu vizionarea și evaluarea filmelor de scurtmetraj realizate de fiecare echipă în perioada premergătoare vizitei. Evaluarea a fost realizată de către Cristi Florea (FNB Studio) și Alina Simionescu (actriță la Teatrul Municipal Bacovia). Scurtmetrajele au fost realizate pe o temă comună, discriminarea de gen, temă stabilită cu prilejul precedentei întâlniri de proiect, ce a avut loc în Lituania în luna octombrie 2017. În cadrul aceleiași zile au fost formate grupe multiculturale, care aveau să lucreze împreună pentru realizarea unui film cu titlul „Europe unites us.”

Următoarele două zile au fost alocate realizării filmului propriu-zis. Sub îndrumarea specialistului Cristi Florea și a actriței Alina Simionescu (de la Teatrul Municipal Bacovia), elevii au învățat diverse tehnici de filmare, respectiv trucuri de actorie pe care le-au pus în practică pentru realizarea scurtmetrajului. Tot în aceste două zile, echipele au participat la workshopuri menite să accentueze latura practică a realizării filmelor de scurtmetraj și importanța jocului actoricesc.

Joi a fost ziua în care cei 23 de elevi străini, alături de 10 profesori însoțitori, au fost în vizită, alături de elevii și profesorii români, la Sinaia. Aceștia au trecut pragul faimoaselor castele „Bran” și „Peleș”, care au marcat aspectul cultural al vizitei.

La finalul ultimei zile a proiectului, participanții au vizionat filmul realizat și au schimbat impresii asupra săptămânii petrecute în România.

Filmul “Europe Unites Us” poate fi vizionat la următoarea adresă:

(fragmente din materialul realizat de eleva Ana-Maria Grigore pentru Cotidianul „Deșteptarea”)

Related Posts