A treia editie a Concursului National de Geometrie „Gh. Titeica”
A treia editie a Concursului National de Geometrie
Colegiul National „Vasile Alecsandri” este in aceste zile gazda celei de a treia editii a Concursului National de Geometrie „Gh. Titeica”. Participa peste 200 de elevi din patru judete, care concureaza atât la proba individuala, cât si la probele pe echipe. Manifestarile dedicate acestui eveniment se vor incheia pe 5 aprilie cu un curs optional pe tematică de geometrie si un colocviu de impresii.
Bacaul, prin Colegiul National “Vasile Alecsandri”, a devenit in aceste zile capitala matematicii prin organizarea Concursului National de Geometrie “Gh. Titeica”, aflat deja la a III-a editie. Participa peste 200 de copii din intreaga tara (judetele Vrancea, Neamt, Bacau si Vaslui), de la clasele a VI-a pâna intr-a X-a. De organizarea acestei competitii s-a ocupat catedra de matematica a liceului gazda, sustinuta indeaproape de Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Societatea de Stiinte Matematice din România – Filiala Bacau si profesorii Universitatii “Vasile Alecsandri” Bacau.
Un concurs unicat
“Este un concurs unicat prin faptul ca sunt numai probleme de Geometrie, una din cele mai dificile ramuri ale Matematicii, cu un grad ridicat de dificultate. Am ales probleme frumoase, emise de somitati ale Geometriei”, ne-a declarat prof. Catalin Barbu – coordonator concurs. Daca in prima zi (2 aprilie) a avut loc doar o sedinta de lucru, startul concursului s-a dat in dimineata zilei de 3 aprilie, când a fost organizata proba individuala, incepând cu ora 09.00. In aceeasi zi s-au evaluat lucrarile, s-au rezolvat eventualele contestatii si s-au afisat rezultatele finale. Proba pe echipe s-a desfăşurat miercuri, 4 aprilie si a fost urmata de un workshop de creatie si de Gala laureatilor.
“Prin acest concurs-simpozion national incercam sa facem Istoria Matematicii la colegiul nostru. Ideea apartine colegilor din catedra de matematica si chiar ma bucur ca pe lânga mobilizarea profesorilor, acestia au implicat in organizare si elevii. In clasele de concurs, de exemplu, elevii sunt cei care supravegheaza concurentii”, ne-a precizat prof. Vasile Cautis, director CN “V.Alecsandri” Bacau. Concursul este aprobat de Ministerul Educatiei in Calendarul Activitatilor Extrascolare 2012. Cu aceasta ocazie a fost lansat si un volum dedicat simpozionului, la care au colaborat mari matematicieni din tara, dar s-a editat si un “Jurnal de Geometrie”, in colaborare cu profesori din America, de la universitati renumite precum Harvard, Princetown sau Pittsburgh in care problemele au fost editate de coordonatorul lotului olimpic al Americii, prof.univ.dr. român Titu Andreescu.
Cei mai buni matematicieni din competitie vor fi premiati, in ciuda faptului ca, pentru a obtine banii, organizatorii au apelat la sprijinul sponsorilor. “Premiile vor fi consistente, chiar daca acest concurs este organizat pe banii nostri, ai parintilor si ai sponsorilor. La Simpozionul de Geometrie participa si 30 de profesori din intreaga tara. Intregul eveniment se va incheia pe 5 aprilie, la ora 13.00, dupa un curs optional pe tematica de geometrie si un colocviu de impresii. Concursul va deveni o traditie pentru invatamântul bacauan si nu numai.
Comitet de organizare:
conf.univ.dr. Marcelina Mocanu
lect.univ.dr. Cornel Berceanu
prof. Catalin Barbu
prof. Gabriel Puiu
prof. Florin Zgavârdici
prof. Daniela Harasemciuc
prof. Alexandrina Dospinescu
prof. Vasile Cautis
prof. Mircea Diaconescu
prof. Madalin Bertea
prof. Ion Radu