Blog

,

Medalii pentru elevii din Alecsandri la tabăra națională de Fizică Astronomie şi Astrofizică „Marin-Dacian Bica”

În perioada 6-11 februarie 2016, la Voronet-Gura Humorului, judetul Suceava s-a desfășurat Concursul Național de Fizică, Astronomie şi Astrofizică „Marin-Dacian Bica”. Eleva Mihalache Pătrășcan Alma Justina din  clasa a VII- a câștigat  locul I  si medalia de aur la, sectiunea fizica. Facultatea de fizică a Universității din Bucuresti i-a recunoscut rezultatul la acestă competitie,  acordându-i diploma de merit. Patraru Sanda Florentina, clasa  a XI-a H a obtinut locul al II-lea  și medalia de argint,  iar Cășuneanu Alexandra Ștefania clasa a IX-a  F, a obtinut locul 3 si medalia de bronz,  la  sectiunea astronomie și astrofizică. Elevele au fost coordonate de prof. dr. Doina Capșa. Tabăra Naţională de Fizică, Astronomie şi Astrofizică „Marin-Dacian Bica” de la  Voronet-Gura Humorului  are drept motivație îndrumarea elevilor în procesul de redescoperire a locului lor în Univers, prin explorarea cerului şi antrenarea lor într-o competiţie a descoperirii magiei spaţiului cosmic. Obiectivul este stimularea interesului copiilor şi tinerilor pentru rezultatele cercetării din domeniul fizicii, astronomiei şi altor ştiinţe înrudite, precum şi pentru gândirea critică şi procesul cercetării ştiinţifice.

Participanti:

  • 340 de elevi din clasele 0-12,
  • 30 de profesori şi lectori,
  • 5 institutii organizatoare :
  •       Societatea Ştiinţifică ,,Cygnus” – centru UNESCO,
  •       Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava,
  •       Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi,
  •       Universitatea ,,Ştefan cel Mare” Suceava,
  •       Facultatea de Fizicăa Universității ”Al.Ioan Cuza”  din Iaşi.

Activităţile didactice s-au desfăşurat în 7 ateliere de fizică (cu nivel şi complexitate diferite) şi 7 ateliere de astronomie şi astrofizică (astrolab, prejuniori, juniori începători/avansaţi, seniori începători/avansaţi)  și au inclus experimente şi prezentarea unor probleme cu un ridicat nivel de complexitate. Tabăra s-a finalizat cu un concurs ce a constat în rezolvare de probleme şi prezentarea de referate cu caracter ştiinţific. Concursul si tabara sunt cuprinse în CAEN(Calendarul Activităților Educative Naționale) al  Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

Tabăra este organizată în memoria profesorului Marin-Dacian Bica, ce a coordonat loturile olimpice de astronomie şi astrofizică ale României, care a plecat dintre noi, la vârsta de 43 de ani, în luna septembrie a anului 2013, în urma unui tragic accident. Acest cumul de activități  complexe a fost apreciat și de  Uniunea Astronomică Internatională. Spațiul ales pentru desfășurare  a fost  într-un mediu multicultural, profesorii însotitori beneficiind si de curs de initiere in domeniul interculturalitatii. De asemenea au existat si momente de recreere-vizite la manastirile Voronet, Humor, Salina Cacica si frumoasele împrejurimi ale meleagurilor  Bucovinei.

12736402_671368846299034_62748221_n

Related Posts