Sarbatoarea Bibliotecilor scolare, la “Alecsandri”
Colegiul National “Vasile Alecsandri” a sarbatorit si în acest an, printr-o serie de manifestari specifice, Luna Internationala a Bibliotecilor scolare, proiect coordonat de bibliotecarul colegiului, Maria Cretu. Cu aceasta ocazie, de-a lungul întregii luni octombrie, un numar mare de elevi si profesori s-a implicat în activitati menite sa îi constientizeze pe alecsandrini asupra rolului pe care îl are biblioteca scolara în universul educatiei.
Proiectul dedicat bibliotecilor scolare nu este la prima editie. Înca din anul 2008, Organizatia Internationala a Bibliotecilor scolare – IASL – a propus ca luna octombrie a fiecarui an sa cuprinda evenimente care sa celebreze rolul bibliotecii în peisajul educational al comunitatii scolare. În acest an, în proiect au fost antrenati peste 300 de elevi ai colegiului.
Deoarece s-a dorit valorificarea functiei de documentare a bibliotecii, materialele obtinute au fost organizate în PPT-uri. Subiectele de cercetare pe care le-au primit elevii au fost sugerate de prof. bibliotecar Maria Cretu, iar la coordonarea muncii de documentare s-au implicat profesori din ariile curriculare specifice. Astfel, Claudiu Sipos si Daniela Anghelus (XII D) au realizat, sub coordonarea prof. Elena Chelaru, un material informativ care celebreaza “Bicentenarul Søren Kierkegaard”, filosof sarbatorit UNESCO, iar Madalina Benchea si Stefan Ghinghes (XII G), coordonati de prof. Georgeta Marinescu, au alcatuit un documentar care vizeaza “Tricentenarul Denis Dideroit”. Îndrumata de bibliotecarul Maria Cretu, Celina Gora (XII B) a organizat într-un material electronic marile biblioteci ale lumii, în timp ce Bianca Tanasache, Teodora Nanu si Cristiana Munteanu au efectuat un “Top 10 cele mai frumoase sate românesti”.
Un alt laborator a vizat explorarea creativitatii elevilor. Activitatile au valorificat sloganul propus de IASL: School Libraries: Doorways to Life si s-au racordat cerintelor curriculei scolare pentru disciplinele: Limba româna, Limba engleza, Limba franceza, Arte plastice, materialele obtinute fiind organizate pe mai multe sectiuni. Sectiunea “Eseu si texte argumentative” a fost coordonata de prof. Calina Stroe si prof. Claudia Benchea, iar câstigatoarea a fost Andreea Donici (X G). La sectiunea în limba engleza au participat elevi ai claselor IX B, X C si H, XI G, XII B si C, coordonati de prof. Florenta Popa si Oana Jugariu.
De asemenea, prof. Ramona Mocanu a organizat, cu clasele IX C si D, dezbateri pe tema importantei cartii si a lecturii, pornind de la premiatul scurtmetraj animat The Fantastic Books of Mr. Morris Lessmore, atelierul „Bio-poemul”, bazat pe exercitii raportate la personajele din Amintiri din copilarie, de Ion Creanga si o expozitie de semne de carte inspirate de acelasi text al îndragitului scriitor român.
Ca de obicei, cea de-a patra editie a acestei sarbatori a fost un prilej de bucurie si pentru elevii de gimnaziu. Astfel, clasa a VIII-a a participat la proiect cu un colaj plastic, intitulat Raftul meu ideal, sub coordonarea prof. Ramona Gavriloaia. La clasele a V-a si a VI-a (A si B), placerea lecturii s-a materializat sub forma unor secvente dramatizate sau sub forma unor mesaje dedicate cartii si lecturii prin cântec si dans, coordonatorii acestor momente fiind profesorii Mariana Andone, Ingrid Irascu, Ramona Palade-Jitaru, Irina Negrea si Georgeta Marinescu.
Vlad Antaluca, clasa a X-a D
– See more at: http://www.desteptarea.ro/sarbatoarea-bibliotecilor-scolare-la-alecsandri/#sthash.3FFz0Yy5.dpuf
//