PROMOVAREA SPECIFICULUI NAŢIONAL PRIN SPECIFIC REGIONAL
Promovarea traditiilor la Colegiul “Vasile Alecsandri”22/02/2011 – articol din ziarul Deşteptarea de Bacău
Cadrele didactice si elevii din Colegiul National “Vasile Alecsandri”, impreuna cu studentii si profesorii de la Universitatea de Stat “Vasile Alecsandri” au derulat un amplu proiect, inedit ca abordare, intitulat “Traditie versus modernism”. O actiune prin care se doreste promovarea traditiilor autohtone in conditiile in care suntem invadati si de alte traditii, din strainatate. Si pentru ca suntem in luna februarie, acum razboiul a fost dus intre Sfântul Valentin si Dragobete, doua sarbatori specifice acestei perioade.
Elevi, studenti si profesori de la Colegiul National “Vasile Alecsandri” si Universitatea de Stat “Vasile Alecsandri” s-au reunit pentru a dezbate o tematica inedita ca abordate, intitulata “Traditie versus modernism”. Intr-un joc frumos, cei prezenti in liceul gazda, s-au impartit pe echipe, in amfiteatrul care s-a transformat intr-o sala a Parlamentului. La prezidiu a stat o echipa care a promovat traditia si o a doua, care a promovat modernul, pentru ca ulterior, cei prezenti in sala sa elaboreze mai multe legi prin care fie aparau traditia, fie modernitatea, dar pe scheletul obiceiurilor autohtone. Activitatea face parte dintr-un amplu proiect, denumit “Promovarea specificului national, prin specificul regional”, care se deruleaza pe o perioada de 4 ani, prin care se doreste reinvierea traditiilor, obiceiurilor si datinilor stramosesti, proiect ce a debutat inca de anul trecut, din luna decembrie, prin care s-au promovat traditiile specifice sarbatorilor de iarna in zona Moldovei. “Acum este o noua etapa din acest proiect, ce cuprinde doua activitati – una reprezinta o dezbatere despre traditii si modernism sau modernitate, si o alta in care vom premia fotografiile de la activitatile desfasurate de Anul Nou si Craciun. Activitatea de acum reprezinta, de fapt, o pledoarie fie pentru traditie, fie pentru modern, pliata pe doua evenimente ce se desfasoara in aceasta luna, respectiv Sfântul Valentin, sarbatoare de modernitate adusa de afara, si Dragobete, o traditie locale si care reprezinta partea autohtona a fenomenului”, a explicat prof.de socio-umane Calin Leon Boamba, de la CN “Vasile Alecsandri” Bacau.
Proiect amplu
Coordonatorul proiectului, din partea universitatii bacauane partenere, este conf.univ.dr. Ioan Danila. “Este o imbinare fericita intre doua niveluri de invatamânt, cel liceal si cel universitar, este un semn bun si pentru ca ambele unitati de invatamânt poarta numele marelui Vasile Alecsandri. Tema aleasa pentru activitatea de acum este una extrem de bine aleasa, pentru ca suntem deja intre doua sarbatori, una traditionala si una modernista.
Este, de altfel, un prilej pentru a scoate in evidenta factorul traditional. Am simtit in pulsul salii ca tinerii sunt de partea traditiei. Asta nu inseamna ca ei neaga factorul modern, dar nu il aseaza in prim plan”, a precizat profesorul Danila. Prin astfel de actiuni, care vor fi derulate cu sprijinul Consiliului Judetean, al Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” si al altor asociatii, traditiile si datinile specifice zonei sunt readuse in atentia publicului si generatiei tinere. Timp de 4 ani, profesorii, impreuna cu elevii de la Colegiul “Vasile Alecsandri”, studentii si chiar masteranzii din Universitatea “Vasile Alecsandri” Bacau vor aduna toate informatiile, pozele si imaginile necesare pentru a readuce in prim plan specificul moldav al datinilor, astfel incât si generatiile viitoare sa se poata bucura de ele.
Roxana Neagu