CELEBRAREA BILIOTECILOR SCOLARE
Daca este octombrie, sarbatorim biblioteca şi avem un bun prilej de a demonstra ca acest compartiment al vietii scolare este un for de comunicare, o zona ce depoziteaza si transmite imformatia in forme diverse. Dialogul si Comunicarea sunt esentiale in activitatea bibliotecii deoarece serviciile ei sunt transdisciplinare si au finalitate educativa. Pe parcursul acestei luni, in scoala noastra s-au desfasurat o multitudine de activitati care au pus in evidenta tema – Diversity Challenge Resilience : School Libraries Have it All propusa pentru acest an de International Association of School Librarianship.
●Expozitii tematice :
- Cartea si Biblioteca – afise si colaje foto;
- Culorile bibliotecii – Ex-libris ;
- Bibliotecile stiu Totul – desen ;
- Regina Maria , 135 de ani de la moarte.
●Cercul de lectura si de scriere creativa LecturAsii .
Saptamanal, in fiecare zi de luni a anului scolar, au loc intalniri ale acestui cerc. In aceasta luna s-au desfasurat 3 intalniri. Prima a reprezentat deschiderea anului in cadrul Proiectului National Cercuri de lectura. Au fost actiuni de promovare a realizarilor cercului : expozitii tematice ; prezentari in PPT ; concursul Scrieti versuri care va plac ! ( pe un panou elevii au scris direct versurile preferate).
In a doua si a treia intalnire au avut loc exercitii de scriere creativa ; s-au facut propuneri de lectura pentru noul an ;s-au realizat eseuri pe tema : Imagineaza-ti o lume fara lectura ! si s-a dezbatut Prezentarea Ex-Libris.Dictionar.
●Aventura in Bibliomisteria
Concurs de creatie. S-au realizat poezii cu forma fixa( cvintet) valorificand lectura basmului Povestea lui Harap Alb de Ion Creanga. Iata creatiile castigatoare :
●Regina inimilor. Maria a Romaniei. 135 de ani de la moarte.
Activitate educativa interdisciplinara.
●Serbarea cartilor
Spectacolul ,,celor mici’’ a fost asteptat si apreciat ca eveniment de mare atractie.In scenete, poezii si cantece, elevii claselor gimnaziale au incantat audienta si au demonstrat importanta lecturii pentru educatie.Contributia majora la aceasta sarbatoare a cartilor au avut-o elevii de la clasele a V-a, a VI-a si aVII-a, care au alcatuit un sugestiv melanj artistic. S-au derulat scenetele : Pomul care face ciori( Natalia Gurzun si Marta Plesuvu) ;Nu citesti o carte ?(Miruna Tudosa si Ioana Jitaru) ; Hamurabi(dupa M.Santimbreanu cu Andreea Paval) ;Sarabanda personajelor literare(Andreea Grintescu, Dragos Draghici,Eduard Filip, Egidiu Tancau, Cezar Matei, Nicoleta/…sabina ?..).Acestea au fost alternate cu recitari din Ana Blandiana,Tudor Arghezi, Nina Casian si Ioan Alexandru(Ioana Fracase, Isabela Demsa, Andrei Ghelasa, Alexandra Cojocaru, Stefan Ciubotaru, Letitia Vlad si Ioana Iordache). Cantecele : In lumea povestilor(Andreea Paval),O poveste in care cred (Andreea Tuduriu) si Deschideti poarta soarelui( Andreea Paval, Andreea Tuduriu, Eduard Filip si Aura Sova) au subliniat sugestiv tematica aleasa. Cei doi prezentatori, Alex Casaneanu si Alexandra Huluba au punctat momentele serbarii cu interesante ganduri despre carte, lectura si biblioteca. Serbarea s-a incheiat intr-o nota de veslie si armonie generala sustinuta de corul elevilor gimnazisti care au interpretat :Bardul de la Mircesti si Ah, ce bucurie !
In realizarea acestor activitati s-au implicat elevii claselor a IX-a C, G,H ; aX-a B,D,H, Sadovschi Armand XD, Simona Iamandi XD, Sorana Cancel XB, Adina Apavaloaie XII G si urmatorii profesori:
Blidariu Lidia( prof. psihopedagog)
Cretu Maria( prof., bibliotecar)
Enea Daniela( prof. Lba romana)
Mocanu Ramona(prof lba romana0
Negrea Irina(prof. Muzica)
Nemes Lacramioara(prof. Arte)
Palade-Jitaru Ramona(prof. Lba romana)
Stroe Calina(prof. Lba romana)
Stroe Laurentiu(prof. Istorie)
Timofti Afrodita(prof. Informatica)