Maria Rosetti-Tescanu

View Calendar
2017-11-02 Toată ziua

Maria Cantacuzino-Enescu, născută Rosetti-Tescanu. Prinţesa Maruca.Născută în Tescani, Bacau,la data de 17 iulie 1879, mama, Alice şi tatăl, Dumitru, amândoi descendenţi al unor vechi familii boiereşti, sunt cei care îi îndrumă primii paşi în viaţă, dar sunt şi sursa primelor şocuri şi dezamăgiri din lunga serie de întâm¬plări nefaste ce va urma şi datorită cărora credea că se trage dintr-o familie blestemată.
La vârsta măritişului, 18 ani, se căsătoreşte cu unul dintre bărbaţii care, dacă ar fi trăit în timpul nostru, l-am fi numit cu siguranţă cel mai râvnit burlac al anului! Devenită peste noapte doamna Mihai Cantacuzino îl are ca socru pe Grigore Cantacuzino, dar, mai presus de orice bogăţii, capătă titlul de „Prinţesă”, la care va renunţa doar pe lumea cealaltă. Dar în viaţă totul se plăteşte şi fericita, adorata, invidiata Maruca avea să îşi dea seama foarte devreme de asta. După numai câţiva ani de armonie conjugală, inevitabilul se produce, însa prințesa Maruca îsi urmeaza destinul recăsătorindu-se cu autorul operei ,,Oedip”, Enescu. După nenumărate povești de dragoste, se pare că în final pe cei doi doar moartea i-a unit cu adevărat iar pe inscripţia de pe piatra funerară a mormântului din cimiti¬rul parizian Pere Lachaise fiind singurul loc în care Maruca a acceptat, ba chiar a cerut ca una dintre ultimele dorinţe să nu fie trecut cuvântul „Prinţesă”. Altfel, în vanitatea ei, unui alt tip de adresare, nu răspundea nici la telefon…
Cella Delavrancea: „Frumoasă, deşteaptă şi originală, fermeca prin puterea exaltantă a simpatiei dăruită tuturor şi având o acţiune imediată asupra tuturor…”

Sursa:Romania liberă.ro